Gemeenten kopen thuiszorg in via veiling 01 March 2014

Maart 2014 - Minimaal 35 Nederlandse gemeenten maken momenteel gebruik van zorgveiling Stipter om thuiszorg zo goedkoop mogelijk in te kopen, schrijft de Volkskrant. De website is vergelijkbaar met Marktplaats.nl.

De Volkskrant heeft documenten in haar bezit en gesproken met diverse betrokkenen. Uit deze documentatie en gesprekken blijkt dat de website gemeenten helpt om de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen.

Op de website worden internetveilingen gehouden waarbij thuiszorginstellingen kunnen bieden op thuiszorg opdrachten vanuit gemeenten. Volgens critici komt de kwaliteit van de thuiszorg in het geding door deze website. Zij zijn bang dat de prijsvechters de opdrachten binnen halen en vervolgens over laten aan zzp-ers of jongeren, welke bereid zijn te werken voor lagere lonen.

Directeur Z. Jongstra van TSN Thuiszorg spreekt van een ‘bizar systeem’, "Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden, worden uit de markt gedrukt".

Volgens zorgveiling Stipter kunnen gemeenten op de website filters aanzetten waarmee zij een selectie kunnen maken in onder andere thuiszorginstellingen, prijs en kwaliteit.