Lang niet iedereen is bekend met alle verschillende specialisaties binnen de Fysiotherapie 04 May 2021

Mensen van alle leeftijden zijn wel bekend met Fysiotherapie. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er tal van verschillende specialisaties zijn binnen de fysiotherapie. Zo zijn er bijvoorbeeld specialisten die zich richten op het werken met gehandicapte kinderen of een geriatrie fysiotherapeut die vooral werkt met senioren.


Zelfs een bekkenbodemspecialist en manuale therapie vallen onder de noemer Fysiotherapie. Deze gespecialiseerde fysiotherapieën worden vaak toegepast na aanleiding van een doorverwijzing van een huisarts of als onderdeel van een revalidatietraject die in het ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt.


Fysiotherapie als onderdeel van de revalidatie na medische ingrepen in het ziekenhuis

Mobiliteit en bewegen is voor iedereen belangrijk en vaak realiseren we dit ons pas wanneer we in bepaalde opzichten fysiek gelimiteerd zijn in onze mobiliteit door blessures en klachten. In deze gevallen kan een Fysiotherapeut ondersteuning bieden bij de behandeling.  Een fysiotherapeut biedt niet alleen hulp bij de behandeling van blessures die door een specifieke actie zijn ontstaan, maar helpt ook bij chronische aandoeningen of bij de behandeling van klachten die ontstaan door een ongezonde houding.

Uitgelicht: Fysiotherapie Geldrop 


Er zijn ook diverse medische ingrepen te bedenken, zoals bijvoorbeeld behandelingen bij botbreuken of meniscusoperaties, waarbij Fysiotherapie een vast onderdeel vormt van het revalidatieprogramma na de operatie of behandeling in het ziekenhuis. In veel van deze gevallen zijn de behandelingen gericht op het versterken van specifieke spiergroepen om daarmee het herstel sneller te laten verlopen.


Fysiotherapie in de zorgverzekering
Er zijn maar weinig mensen die nooit op enig moment in hun leven in aanraking komen met een Fysiotherapeut. In veel gevallen zijn een aantal sessies wel vergoed in de basiszorgverzekering, maar dit verschilt per verzekeraar. Ook is het raadzaam om te controleren hoeveel sessies zijn afgedekt per jaar en of dit afdoende is.

Tip: Fysiotherapie Doetinchem 


Het is belangrijk om je niet alleen te laten leiden door de premie van de zorgverzekering, omdat de kosten over een jaar door bijvoorbeeld fysiotherapie behoorlijk kunnen oplopen. De meeste verzekeraars bieden ook aanvullende modules aan, waarbij extra sessies Fysiotherapie zijn afgedekt. Het verschil dat je hierbij extra betaalt per maand valt in het niets in vergelijking met de kosten die je zou maken wanneer je de sessies los zou moeten betalen zonder deze verzekering.