Tips aan ouderen voor kiezen zorgverzekering in 2016 03 December 2015

Op het eind van elk jaar krijgt u de mogelijkheid om te overwegen of uw huidige zorgverzekering nog wel bij u past. Los van het feit of u tevreden bent met uw huidige zorgverzekeraar, dient u zichzelf ook af te vragen of uw zorgbehoefte (bijv. wijziging in behoefte voor tandarts, therapieën e.d.) niet gewijzigd is in het afgelopen jaar of volgend jaar kan gaan wijzigen. Daarnaast kunnen andere zorgverzekeraars volgend jaar een goedkopere maar kwalitatief gelijkwaardige zorgverzekering aan bieden.

Zorgverzekeringen voor ouderen

Verzekeraars bieden specifieke zorgverzekeringen voor ouderen (65+) aan. Dit is in Nederland toch een grote doelgroep en deze zal in de toekomst nog groter worden. Hierdoor is deze doelgroep interessant voor verzekeraars om zorgverzekeringen op af te stemmen.

Simpel gezegd bestaat een zorgverzekering uit een basisverzekering en aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht voor alle Nederlanders en is voor iedereen gelijk. De Nederlandse overheid stelt jaarlijks de dekking van de basisverzekering vast. Hieraan dienen de zorgverzekeraars te voldoen. Indien u alleen een basisverzekering wenst, dan kunt u deze bij elke zorgverzekeraar af te sluiten. Er geldt voor de basisverzekering namelijk een acceptatieplicht. Zorgverzekeraars mogen u voor deze verzekering niet weigeren omwille van welke reden dan ook. Echter, zorgverzekeraars mogen u wel weigeren voor de aanvullende zorgverzekering. De aanvullende zorgverzekering heeft namelijk geen acceptatieplicht. Ouderen nemen vaak wel een aanvullende zorgverzekering.

Waar op te letten bij het afsluiten van een zorgverzekering voor ouderen?

Hieronder enkele tips waar u op kunt letten bij het afsluiten van een zorgverzekering voor ouderen:

  • het is verstandig om voor uzelf af te vragen van welke zorg u nu al gebruikt maakt en welke zorg u mogelijk nodig gaat hebben voor het komende jaar;
  • ouderen maken vooral gebruik van specifieke soorten zorg, denk daarbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, geneesmiddelen en hoortoestellen;
  • enkele zorgverzekeraars bieden ook zorgverzekeringen aan waarbij thuiszorg (gedeeltelijk) vergoed wordt;
  • er bestaan organisaties die specifiek voor ouderen in onderhandeling gaan met zorgverzekeraars voor een ouderen zorgverzekering, voor een zogenaamde collectieve zorgverzekering. Indien u zich hierbij aansluit krijgt u een korting op de zorgpremie;
  • vergelijk de zorgverzekeringen van zorgverzekeraars van elkaar op vergelijkingssites (bijv. Independer.nl, Consumentenbond.nl e.d.). Dit zijn websites waarop u uw eigen zorgbehoefte kunt invullen in een hulpmiddel, waarna er een overzicht wordt gegeven van een aantal zorgverzekeringen die hieraan voldoen. Onderaan dit artikel staat een lijst met links naar dergelijke sites.

Los van zorgverzekeringen kunt u wanneer u mantelzorg ontvangt tevens in aanmerking komen voor het mantelzorgcompliment. Indien u hiervoor in aanmerking komt, krijgt u eenmalig € 200,- per kalenderjaar uitbetaald door SVB.

Zorgverzekeringen vergelijken